FTP kapcsolódás az Ubuntu Linux rendszeren

Nagyobb méretű, azaz több, mint tíz MByte-os állományok Interneten történő megosztására valamilyen FTP szerver használata ajánlott, mivel az állományok küldése például email-en keresztül a nagy méret és a levelező szerverek sebességkorlátozása miatt nehézkesen lenne megoldható. A szerverekre történő kapcsolódást és az állományok mozgatását fogom elősegíteni az általam javasolt megoldással.


1) Telepítés

Synaptic csomagkezelő segítségével töltsük le és telepítsük a filezilla nevű csomagot minden függőségével (filezilla-common, filezilla-locales), vagy pedig Terminál-ban:

sudo apt-get install filezilla filezilla-common filezilla-locales


2) Használat

A szükséges csomagok sikeres telepítését követően indítsuk el az Alkalmazások -> Internet -> FileZilla FTP client menüpontról.

Adjuk meg az ismert szerver címét, a felhasználónevet és hozzá tartozó jelszót, valamint - amennyiben szükséges - a portszámot (általában 21).

A belépési adatok megadása után kattintsunk a Csatlakozás feliratú gombra.

Az ablak középső részén két egymás melletti oszlopot fogunk látni (helyi és távoli fájlok) a könyvtárszerkezettel.

Adat feltöltéshez válasszuk a jobb oldali könyvtárszerkezet megfelelő könyvtárát és a bal oldali, gépünkön található könyvtár egészét vagy tartalmának egy részét jelöljük ki és bal egérgombbal kattintva húzzuk át a távoli könyvtárra. Ezzel a kiválasztott állomány másolása elkezdődik, melynek folyamatát a képernyő alján látható átviteli sávok mutatják. A szerverről történő letöltést a feltöltéshez hasonló módon végezzük el - a távoli könyvtárszerkezetből kiválasztott elemet fogjuk meg és húzzuk át valamelyik saját könyvtárunkra.

A szerverek többségénél egy várakozási idő van megadva, amennyi idő múlva automatikusan bontva lesz a kapcsolat a számítógépünkkel, ebben az esetben csatlakozzunk újra és folytassuk tovább a munkát az említett lépésekkel.

Amennyiben már csatlakoztunk szerverre, nem szükséges a belépési adatokat mégegyszer megadni, kattintsunk a Csatlakozás gomb melletti lefele mutató háromszögre és válasszunk az előzményekből.

A szerverrel történő kapcsolatot mi magunk is bármikor megszakíthatjuk a felső menüsorban található Kiszolgáló -> Kapcsolat bontása nevű menüpont kiválasztásával - vagy pedig a Ctrl+D billentyűk együttes nyomásával.


3) Kapcsolódó weboldalak

- a FileZilla hivatalos oldala

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.